Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

De woonhuisverzekering dekt schade aan opstal, woning, huis. Tot opstal wordt gerekend het gebouw, uw woonhuis, niet de grond.



woonhuisverzekering

De woonhuisverzekering dekt schade aan opstal, woning, huis. Tot opstal wordt gerekend het gebouw, uw woonhuis, niet de grond.
De woonhuisverzekering staat ook bekend onder opstalverzekering. Voor een goede woonhuisverzekering is het van belang te kijken naar het specifieke gebouw. Schade kan ontstaan door vele oorzaken, brand is de meest voorkomende, maar ook ontploffing van bijvoorbeeld een cv ketel kan flinke schade veroorzaken. Glasschade is niet altijd verzekerd en kan extra verzekerd worden met een glasverzekering woonhuis.

Dekking woonhuisverzekeirng:
Een woonhuisverzekering dekt in het algemeen, bijvoorbeeld bij grote brand, de herbouwwaarde van het gebouw. Besef dat de fundering niet altijd begrepen is in een woonhuisverzekering. Heeft u een oud huis dan is het maar de vraag of de fundering opnieuw gebruikt kan worden of door een ontploffing niet ontzet is. Onder de meeste woonhuisverzekeringen is de fundering wel apart mee te verzekeren. De ontwikkeling is echter dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen de fundering standaard gaan meeverzekeren.

Bijzondere zaken en woonhuisverzekering:

Let op de de aanwezige zaken in uw woonhuis. Met name meer monumentale gebouwen hebben vaak duurder of onvervangbare delen van opstal. Heeft u veel glas in lood of bijzondere ramen, veel marmer of anderszins dan is dit vaak wel verzekerbaar maar tegen een extra premieopslag.

Onderverzekering:

Het is van belang om de verzekerde waarde zo dicht mogelijk bij de werkelijke waarde te krijgen. Vaak wordt bij het afsluiten een standaard rekensom gehanteerd gebaseerd op de herbouwwaarde. Voor moderne huizen is dat niet zo ingewikkeld, voor oude huizen is de herbouwwaarde veel lastiger vast te stellen. Soms is het werk voor de expert. Het nadeel van onderverzekering is dat u minder krijgt uitgekeerd (de schade moet u deels zelf betalen) of bij vervanging krijgt u niet alle kosten terug.

Om kosten van expert te voorkomen hanteren verzekeraars bij een woonhuisverzekering ook wel de herbouwwaardemeter. Als u die gebruikt dan garandeert de verzekeraar dat zij bij een schade geen beroep zal doen op een eventuele onderverzekering van uw opstal. In praktijk betekent dit dat u vaak iets oververzekerd bent. De vergoeding dan is vaak gemaximeerd tot 10% boven de verzekerde som.

Naast schade aan uw opstal dekt de woonhuisverzekering ook kosten van beredding (kosten om schade te verminderen of te voorkomen indien een schade ontstaat of dreigt te ontstaan), expertisekosten en opruimingskosten (sloopt, afvoer), en kosten voor noodvoorzieningen. Voor zover van toepassing wordt ook eventuele huurderving onder een woonhuisverzekering vergoed.

Soms wordt onder woonhuisverzekering een gecombineerde opstal- en inboedelverzekering bedoeld, wel zo gemakkelijk.

wonen
woonhuisverzekering