Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

Een motorrijtuigenverzekering dekt schade veroorzaakt door eigen motorvoertuig. Afhankelijk van het type motorrijtuigenverzekering wordt ook schade aan het eigen voertuig gedekt. Soorten motorrijtuigenverzekeringen: WA-dekking, beperkt casco en de de motorrijtuigenverzekering met volledig casco.motorrijtuigenverzekering

De motorrijtuigenverzekering: geen enkele bezitter van een auto, motor (scooter) komt eronder uit. Eigenaren van een motorrijtuig zijn verplicht een motorrijtuigenverzekering af te sluiten.

Een mortorrijtuigenverzkering dekt schade veroorzaakt door het eigen motorvoertuig. Afhankelijk van het type motorrijtuigenverzekering wordt ook schade aan het eigen motorrijtuig gedekt. De motorrijtuigenverzekering is dus een schadeverzekering en bevat tenminste een aansprakelijkheidsdekking (WA verzekering).

Er zijn 3 typen motorrijtuigenverzekeringen: 

  • De motorrijtuigenverzekering met WA-dekking
  • de motorrijtuigenverzekering met beperkt cascodekking
  • de motorrijtuigenverzekering met volledig cascodekking

De verzekering met WA dekking:

De WA verzekering dekt schade aan andermans voertuig (materiële schade) of persoon (letselschade) indien door uw toe doen of met uw auto schade is ontstaan. Verder dekt de verzekering enige hulpverlening (berging, vervoer) 
Van vergoeding is uitgesloten indien schade is veroorzaakt na diefstal, soms bij joyriding, goederen (wel gedekt kleding, sieraden, handbagage), schade aan bestuurder in schade die ontstaat als u bijvoorbeeld aan bepaalde wedstrijden meedoet (v.b. racen).

De WA motorrijtuigenverzekering is redelijk vergelijkbaar bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. 

motorrijtuigenverzekering met beperkt cascodekking:

Deze verzekering is een aanvulling op de WA dekking. Bij de beperkt cascodekking wordt ook schade aan de eigen motorrijtuig vergoed indien veroorzaakt (voor zover niet veroorzaakt door aanrijding, botsing etc) en dus sprake is van meer externe oorzaak, zoals brand, explosie, joyriding, diefstal, ruitbreuk, storm, aanrijding met dieren, transport per boot/trein, vervoer van gewonden.

De variabiliteit van een motorrijtuigenverzekering met beperkt cascodekking is al groter tussen de verzekeringsmaatschappijen. Het is zeker de moeite waard eens rond te shoppen en de verschillende voorwaarden en bijbehorende premies door te nemen.

motorrijtuigenverzekering met volledig cascodekking:

De verzekering met volledig cascodekking is de meest volledige. In aanvulling op de verzekering met beperkt cascodekking dekt deze verzekering ook schade aan uw eigen motorrijtuig door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken of anderszins veroorzaakte schade.

De premie van een verzekering met volledige cascodekking is o.a. sterk afhankelijk van de oorspronkelijke nieuwwaarde (cataloguswaarde). Hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie.

bonus-maluskorting (no-claim korting):

De bonus-maluskorting houdt in dat rijders met veel schade-vrije jaren beloond worden met een lagere premie en straft schaderijders door het rekenen van een hogere premie. Naarmate u meer jaren schadevrij rijdt stijgt uw korting, veroorzaakt u schade dan zakt u terug en soms betaalt u zelfs een boete (opslag). Opgemerkt wordt dat alleen schades gerekend worden voor zover die ten laste zijn gekomen van de verzekering. Is de schade overigens niet door uw toedoen veroorzaakt (u bent niet aansprakelijk) dan geldt ook geen bonus-maluskorting.

Stapt u over naar een andere verzekeraar dan geeft de oude verzekeraar een bonus-malusverklaring af. Zo kunt u de schadevrije jaren doorsparen bij een nieuwe verzekeraar.

Naast de motorrijtuigenverzekering is te overwegen de volgende verzekeringen af te sluiten:

Zoekt u een goedkope motorrijtuigenverzekering?

Het heeft zeker zin om rond te shoppen. Er zijn inmiddels veel aanbieders en de premieverschillen zijn vaak fors. Let natuurlijk goed op de voorwaarden en de wijze waarop met de bonus-malus regeling wordt omgegaan. 

verkeer & vervoer
motorrijtuigen
vezekering