Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

De fietsverzekering is een speciaal op maat gemaakte verzekering voor de fiets. De fitesverzekering is een schadeverzekering die uitkeert bij materiële schade, diefstal en/of schade indien meeverzekerd.fietsverzekering

De fietsverzekering is een speciaal op maat gemaakte verzekering voor de fietser. De fitesverzekering is een schadeverzekering die uitkeert bij materiële schade, dus geen letselschade!

De fietsverzekering is een verzekering tegen diefstal van fiets eventueel aangevuld met vergoeding voor andere beschadigingen bijvoorbeeld veroorzaakt door aanrijding, vernieling. Heeft u veel accessoires op uw fiets, dan vallen deze accessoires niet zomaar onder uw fietsverzekering. Een aanvullende verzekering voor accessoires is dan noodzakelijk.

Een typische fietsverzekering dekt diefstal (of eventuele schade) voor 3 of 5 jaar. Daarbinnen zijn weer verschillende vormen, fietsverzekering tegen nieuwwaarde vergoeding of via een afschrijving (vaak 1% per maand tot een maximum).

Bij een nieuwwaarde fietsverzekering kan de vergoeding bijvoorbeeld als volgt bepaald zijn: Binnen de 3 jaar krijgt u bij diefstal 100% van de nieuwwaarde uitgekeerd. In het 4e of 5e jaar liggen deze percentages vaak op 75%/50%. Voor fietsen ouder dan 5 jaar vervalt de verzekering.

Bij een fietsverzekering gebaseerd op afschrijving vergoed een verzekeraar bijvoorbeeld de nieuwwaarde minus ouderdom in maanden * 1% (de fiets wordt met 1% per maand afgeschreven) tot een minimaal %.

De looptijd van een fietsverzekering s typisch 3 of 5 jaar, sommige verzekeraars bieden ook 1 jarige fietsverzekeringen aan.

Een standaard fietsverzekering bevat altijd een diefstalverzekering en soms dus een schadeverzekering.

Bij een fietsverzekering zal een verzekeraar eisen dat u fietssloten gebruikt die tot een bepaalde veiligheidsklasse behoren en ook dat u bijvoorbeeld sleutels kunt opsturen als u diefstal meldt. Het is niet dat de verzekeraar zomaar bij melding overgaat tot vergoeding.

Premie fietsverzekering

De premie voldoet u in de regel vooraf. Een eenvoudige diefstalverzekering (voor een fiets met chipbeveiliging) met een aanschafwaarde van € 1.000 kost al snel €120-€180 per jaar, sterk afhankelijk van het postcode gebied! Woont u in de randstad dan bent u als snel 50% duurder uit dan op het platteland. Voor een 3 jarige verzekering met schade kan de premie al snel oplopen naar €350 in het duurdere gebied (met chipbeveiliging). 

Afwijkende premies fietsverzekeringen

Voor dure fietsen (bijvoorbeeld boven de €3000 of voor heel bijzonder verbruik worden vaak alternatieve premies berekend.

vervoer & verkeer
fietsverzekering