Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

Een autoverzekering dekt schade veroorzaakt door de eigen auto. Afhankelijk van het type autoverzekering wordt ook schade aan het eigen voertuig ontdekt. Soorten autoverzekeringen: WA-autoverzekering, autoverzekering beperkt casco en de autoverzekering volledig casco.autoverzekering

De autoverzekering: geen enkele bezitter van een auto komt eronder uit. Niet alleen in Nederland maar in alle landen van de Europese Unie is een autoverzekering verplicht.

Een autoverzekering dekt schade veroorzaakt door de eigen auto. Afhankelijk van het type autoverzekering wordt ook schade aan het eigen voertuig gedekt. De autoverzekering is dus een schadeverzekering en bevat tenminste een aansprakelijkheidsdekking (WA verzekering).

Er zijn 3 typen autoverzekeringen: 

  • De autovezekering met WA-dekking
  • de autoverzekering met beperkt cascodekking
  • de autoverzekering met volledig cascodekking

De autoverzekering met WA dekking:

De WA autoverzekering dekt schade aan andermans voertuig (materiële schade) of persoon (letselschade) indien door uw toe doen of met uw auto schade is ontstaan. Het verzekerd bedrag is minimaal € 1 mln (schade) en en minimaal € 1mln per persoon bij letselschade of € 5 mln per gebeurtenis. Doorgaans is de dekking € 2.5 mln. Verder dekt de verzekering enige hulpverlening (berging, vervoer) 
Van vergoeding is uitgesloten indien schade is veroorzaakt na diefstal, soms bij joyriding, goederen (wel gedekt kleding, sieraden, handbagage), schade aan bestuurder in schade die ontstaat als u bijvoorbeeld aan bepaalde wedstrijden meedoet (v.b. racen).

De WA autoverzekering is redelijk vergelijkbaar bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. De premie is in sterke mate afhankelijk van het gewicht van de auto.

autoverzekering met beperkt cascodekking:

Deze autoverzekering is een aanvulling op de WA dekking. Bij de beperkt cascodekking wordt ook schade aan de eigen auto gedekt voor zover veroorzaakt (en niet veroorzaakt door aanrijding, botsing etc en dus sprake is van) meer externe oorzaak, zoals brand, explosie, joyriding, diefstal, ruitbreuk, storm, aanrijding met dieren, transport per boot/trein, vervoer van gewonden.

De variabiliteit van een autoverzekering met beperkt cascodekking is al groter tussen de verzekeringsmaatschappijen. Het is zeker de moeite waard eens rond te shoppen en de verschillende voorwaarden en bijbehorende premies door te nemen.

autoverzekering met volledig cascodekking:

De autoverzekering met volledig cascodekking is de meest volledige. In aanvulling op de autoverzekering met beperkt cascodekking dekt deze verzekering ook schade aan uw eigen voertuig door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken of anderszins veroorzaakte schade.

De premie van een autoverzekering met volledige cascodekking is sterk afhankelijk van de oorspronkelijke nieuwwaarde (cataloguswaarde). Hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie.

bonus-maluskorting (no-claim korting):

De bonus-maluskorting houdt in dat rijders met veel schade-vrije jaren beloond worden met een lagere premie en straft schaderijders door het rekenen van een hogere premie. Naarmate u meer jaren schadevrij rijdt stijgt uw korting, veroorzaakt u schade dan zakt u terug en soms betaalt u zelfs een boete (opslag). Opgemerkt wordt dat alleen schades gerekend worden voor zover die ten laste zijn gekomen van de verzekering. Is de schade overigens niet door uw toedoen veroorzaakt (u bent niet aansprakelijk) dan geldt ook geen bonus-maluskorting.

Stapt u over naar een andere verzekeraar dan geeft de oude verzekeraar een bonus-malusverklaring af. Zo kunt u de schadevrije jaren doorsparen bij een nieuwe verzekeraar.

Naast de autoverzekering is te overwegen de volgende verzekeringen af te sluiten:

Zoekt u een goedkope autoverzekering?

Het heeft zeker zin om rond te shoppen. Er zijn inmiddels veel aanbieders en de premieverschillen zijn vaak fors. Let natuurlijk goed op de voorwaarden en de wijze waarop met de bonus-malus regeling wordt omgegaan. 

 

verkeer & vervoer
autoverzekering