Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

Een koopsompolis is een verzekering die eenmalig uitkeert bij in leven op een bepaald vooraf afgesproken moment. Nu belastingaftrek van premie en uitkering is belast.Koopsompolis

Een koopsompolis is een spaarverzekerprodukt waar u met een eenmalige storting, spaart voor een toekomstige eenmalige uitkering. De premie voor een koopsom is aftrekbaar van het inkomen (u geniet belastingaftrek) voor zover er sprake is van een pensioengat. De uitkering van een koopsom is IB belast. (Nu aftrek, later belasting betalen).

U kunt meerdere jaren achtereen een koopsompolis afsluiten.

Een koopsompolis wordt aangeboden in verschillende varianten, belangrijkste verschillen zijn de uitkering en de wijze waarop een spaarpot wordt opgebouwd (beleggen of sparen).

  1. koopsom polis keert uit bij in leven zijn op einddatum
  2. de koopsom polis keert uit bij leven met restitutie bij overlijden
    in het geval van overlijden ontvangen de nabestaanden de ingelegde koopsom
  3. koopsom gemengde verzekering
    in het geval van overlijden voor einddatum ontvangt de begunstigde een gegarandeerd bedrag
  4. een koopsompolis kan een vast bedrag inhouden op einddatum (gegarandeerd)
  5. een koopsompolis kan open eindbedrag hebben, de premies worden deels belegd waardoor het rendement op voorhand niet te bepalen is.

De uitkering van een koopsom kan weer ingelegd worden op een lijfrentepolis of lijfrenteverzekering voor een periodieke uitkering. In dat geval is de uitkering niet belast maar schuift die in de lijfrente-uitkering weer door. U kunt omzetten in direct ingaande lijfrente of uitgestelde lijfrente. Om belasting ineens te voorkomen wordt de koopsompolis vaak omgezet een een periodieke uitkering.

 

 

leven
koopsompolis