Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

De lijfrenteverzekering is een verzekering van het 'lijf', en verzekert (extra) inkomen vanaf een van te voren bepaald moment, zolang u leeft.lijfrenteverzekering

De lijfrenteverzekering is een verzekering van het 'lijf', en verzekert extra inkomen bij leven vanaf een van te voren bepaald moment. De uitkering stopt als de verzekerde overlijdt. Een lijfrenteverzekering wordt vaak afgesloten waarbij uitkering start vanaf het bereiken van de 65 jarige leeftijd en is dus een periodieke uitkering (lijfrente) die pas stopt bij overlijden.

In de opbouwfase van de lijfrenteverzekering legt u periodiek of eenmalig geld in (eenmalig: noemt men ook wel koopsom-polis). De premie wordt gespaard of belegd en bevat een verzekering. Van tevoren is bepaald wanneer de uitkering begint. De premie is aftrekbaar van het inkomen, maar de uitkering is te zijner tijd belast.

Lijfrenteverzekeringen worden vaak afgesloten bij een pensioentekort (pensioengat), vaak bij ondernemers ter aanvulling van pensioen of geld voor de oude dag 'veilig' te stellen (uit het ondernemingsvermogen halen). Een lijfrenteverzekering kan gebruikt worden om comsumptieve besteding op peil te houden of de woonlasten na pensioen te kunnen blijven betalen.

Een lijfrenteverzekering wordt ook wel afgesloten als er geld vrijkomt uit een koopsompolis (eenmalige uitkering). Het vrijkomend bedrag kan dan overgezet worden naar een lijfrente. Zorg er wel voor dat de gelden rechtstreeks van verzekeraar naar verzekeraar gaan, anders zou de fiscus de opbrengst uit koopsom kunnen aanmerken als geheel belastbaar inkomen in jaar van uitkering.
Dat zal niet de bedoeling zijn als u wilt omzetten naar een periodieke lijfrente uitkering (lijfrenteverzekering).

Is er sprake van een pensioengat dan wordt vaak een lijfrenteverzekering aangeschaft.

inkomensverzekeringen - lijfrenteverzekering