Home Verzekeringslink, dé link naar verzekeringen en uw verzekeringszaken.

Home | Contact

 

Hèt verzekeringen informatiepunt

van Nederland

Een koopsompolis lijkt op lijfrenteverzekering. Bij een koopsompolis spaart u met een eenmalige storting voor een toekomstige (eenmalige) uitkering. De premie van een koopsompolis is aftrekbaar van het inkomen.



koopsompolis

Een koopsompolis lijkt op lijfrenteverzekering. Bij een koopsompolis spaart u met een eenmalige storting voor een toekomstige (eenmalige) uitkering. De premie van een koopsompolis is aftrekbaar van het inkomen (u geniet belastingaftrek) voor zover er sprake is van een pensioengat. De uitkering van een koopsompolis is IB belast. (Nu aftrek, later belasting betalen).

U kunt meerdere jaren achtereen een koopsompolis afsluiten. Zolang er sprake is van een pensioengat zijn de premies van een koopsompolis aftrekbaar.

Een koopsompolis wordt aangeboden in verschillende varianten, belangrijkste verschillen zijn de uitkering en de wijze waarop de spaarpot (het rendement over het gestorte kapitaal) wordt opgebouwd: sparen of beleggen en met of zonder vorm van rendementsgarantie.

Verschillen in de aangeboden koopsompolissen:

  1. koopsompolis keert uit bij in leven zijn op einddatum
  2. de koopsom polis keert uit bij leven met restitutie bij overlijden
    in het geval van overlijden ontvangen de nabestaanden de ingelegde koopsom
  3. koopsom gemengde verzekering
    in het geval van overlijden voor einddatum ontvangt de begunstigde een bepaald gegarandeerd bedrag
  4. een koopsompolis kan een gegarandeerd vaste uitkeringsbedrag inhouden op einddatum
  5. een koopsompolis kan open eindbedrag hebben, de premies worden deels of geheel belegd waardoor het rendement op voorhand niet te bepalen is.

De uitkering van een koopsompolis wordt vaak weer ingelegd  op een lijfrentepolis (of lijfrenteverzekering) voor een periodieke uitkering. Als u hiertoe besluit: let wel dat het geld van verzekeraar naar verzekeraar gaat. Als het eerst via u verloopt zou de balastingdienst de uitkering wel eens volledig kunnen belasten (en dat kan wel eens 50% zijn, afhankelijk van uw lopende inkomen. Alle voordelen weg!). In het eerste geval is de uitkering zeker niet belast maar schuift de belasting via de lijfrente-uitkering weer door. Maar ook bij het doorschuiven van de uitkering uit de koopsompolis zullen weer de nodige provisies en kosten in rekening worden gebracht. U koopt een nieuw product, ditmaal de lijfrenteverzekering.

U kunt de uitkering van een koopsompolis verder omzetten in direct ingaande lijfrente of uitgestelde lijfrente (bijvoorbeeld vanaf uw 65e).

Het product koopsompolissen heeft nogal negatief in het nieuws gestaan als onderdeel van de woekerpolissen. De koopsompolis is dan ook een gecombineerd spaarproduct (of beleggingsproduct) met een verzekering en de leveranciers heffen over elk deel hun provisies en ook de tussenpersonen snoepen (veel) geld van de inleg op de koopsompolis af. Er wordt nogal op de emotie van de consument ingewerkt (sparen, belastingvoordelen). Simpel gezegd: onder het mom van fiscale voordelen, snoepen anderen het geld van uw af. Wij zijn niet in elk geval tegen koopsompolissen, maar stap er alleen in als u goed kunt rekenen en het product koopsompolis begrijpt. Als u kosten en baten bij een koopsompolis op een rijtje zet, zijn alternatieven vaak veel goedkoper en zekerder!

Is er sprake van een pensioengat dan wordt vaak een koopsompolis aangeschaft.

 

inkomensverzekeringen - de koopsompolis